понедельник, 13 апреля 2020 г.

Розповіді Ластівки

Діти!

Сьогодні хочу запросити вас у мандрівку Україною. Ви уже дивилися художній фільм про видатного українського спортсмена Івана Силу. Він прославив нашу країну спортивними рекордами.
А продовжити подорож я хочу розповіддю про символи України- птаха лелеку.
А допоможе мені в цьому моя помічниця Ластівка. Скажу по секрету,що наступного разу Ластівка розповість вам про Великдень дуже цікаві факти!!

Ласточка - анимация на телефон от havafara №1455429 | Arte clip de ...
- Привіт! Мене звати Ластівка! Я багато літаю і хотіла б розповісти про лелеку.
Лелека (бусол, бузько, чорногуз, гайстер) - символ богині Зорі; символ поваги до батьків; символ мандрівників; сімейного благополуччя, щастя; батьківщини. Лелека в українців – святий птах, який, за повір'ям, має риси і звички, що притаманні людям. В народному уявленні він є символом праці і відданості.


З лелекою пов’язано безліч легенд та вірувань. Птаха здавна шанували різні народи світу та присвоювали йому магічні властивості. Бажаєш, дізнатися, які саме? Читай далі! Обіцяю, буде цікаво.

Слов’яни та балти вважали чорногуза символом добробуту і щасливої долі. Тож якщо на сільській хаті з’являлося гніздо, господарів чекали злагода, здоров’я та гарний урожай.

Лелека як символ

Старожили переконані, що селяться лелеки тільки в хороших, працьовитих людей, а домівки злих та лінивих оминають.


На Поліссі випікали галіопу — печиво, яким «пригощали» лелек, прохаючи доброго врожаю: «Бузьку, бузьку, на тобі галіопу, а ти мені дай жита копу…».


Читайте далі: